Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017

Υποδείξεις πρόσθετων διαστάσεων στα κύματα βαρύτητας;

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου φυσικής βαρύτητας του Max Planck (Albert Einstein Institute / AEI) στο Πότσνταμ βρήκαν ότι οι κρυφές διαστάσεις - όπως προέβλεπε η θεωρία χορδών - θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα κύματα βαρύτητας. Σε πρόσφατα δημοσιευμένο έγγραφο, μελετούν τις συνέπειες των επιπλέον διαστάσεων σε αυτές τις κυματιστές σε διάστημα-χρόνο, και προβλέπουν αν τα αποτελέσματά τους θα μπορούσαν να εντοπιστούν.

Η πρώτη ανίχνευση των βαρυτικών κυμάτων LIGO από ένα δυαδικό σύστημα μαύρης τρύπας το Σεπτέμβριο του 2015 άνοιξε ένα νέο παράθυρο στο σύμπαν. Τώρα μοιάζει με αυτό το νέο παρατηρητικό εργαλείο οι φυσικοί δεν μπορούν μόνο να ανιχνεύσουν μαύρες τρύπες και άλλα εξωτικά αστροφυσικά αντικείμενα αλλά και να κατανοήσουν την ίδια τη βαρύτητα. «Σε σύγκριση με τις άλλες θεμελιώδεις δυνάμεις, όπως π.χ. ο ηλεκτρομαγνητισμός, η βαρύτητα είναι εξαιρετικά αδύναμη», εξηγεί ο Δρ. David Andriot, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης. Ο λόγος αυτής της αδυναμίας μπορεί να είναι ότι η βαρύτητα αλληλεπιδρά με περισσότερες από τις τρεις διαστάσεις του χώρου και μια χρονική διάσταση που αποτελούν μέρος της καθημερινής μας εμπειρίας.
Επιπλέον διαστάσεις
Οι επιπλέον διαστάσεις που κρύβονται επειδή είναι πολύ μικρές είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της θεωρίας χορδών - ένας από τους υποσχόμενους υποψήφιους για μια θεωρία της κβαντικής βαρύτητας. Μια θεωρία της κβαντικής βαρύτητας, η ενοποίηση της κβαντικής μηχανικής και της γενικής σχετικότητας, αναζητείται για να κατανοηθεί τι συμβαίνει όταν εμπλέκονται πολύ μεγάλες μάζες σε πολύ μικρές αποστάσεις, π.χ. μέσα σε μια μαύρη τρύπα ή στο Big Bang.
"Οι φυσικοί αναζητούν επιπλέον διαστάσεις στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων στο CERN, αλλά μέχρι τώρα αυτή η έρευνα δεν έδωσε αποτελέσματα", λέει ο δρ Gustavo Lucena Gómez, ο δεύτερος συγγραφέας της εργασίας. "Αλλά οι ανιχνευτές βαρυτικών κυμάτων θα μπορούσαν να παρέχουν πειραματικές αποδείξεις".
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι επιπλέον διαστάσεις θα πρέπει να έχουν δύο διαφορετικές επιδράσεις στα κύματα βαρύτητας: θα τροποποιούσαν τα «κανονικά» βαρυτικά κύματα και θα προκαλούσαν πρόσθετα κύματα σε υψηλές συχνότητες άνω των 1000 Hz. Ωστόσο, η παρατήρηση του τελευταίου είναι απίθανη, δεδομένου ότι οι υπάρχοντες ανιχνευτές βαρυτικών κυμάτων με βάση το έδαφος δεν είναι αρκετά ευαίσθητοι στις υψηλές συχνότητες.
Από την άλλη πλευρά, η επίδραση ότι οι επιπλέον διαστάσεις μπορούν να κάνουν τη διαφορά ως προς τον τρόπο που τα "τυποποιημένα" βαρυτικά κύματα τεντώνονται και συρρικνώνεται ο χωροχρόνος μπορεί να είναι ευκολότερα ανιχνεύσιμα χρησιμοποιώντας περισσότερους από έναν ανιχνευτές. Δεδομένου ότι ο ανιχνευτής Παρθένος θα συμμετάσχει στους δύο ανιχνευτές LIGO για την επόμενη διαδρομή παρατήρησης, αυτό μπορεί να συμβεί μετά τα τέλη του 2018 / αρχές του 2019.
 Εξερευνήστε περαιτέρω: Οι ερευνητές αποκαλύπτουν νέα χαρακτηριστικά βαρυτικών κυμάτων

Μεταφραση  για το  conspiracyfeeds 
απο την Ελλάνια ΔιάνθηΠηγή

Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου