Πέμπτη, 1 Σεπτεμβρίου 2016

Βρήκαν «κατοικήσιμο» εξωπλανήτη στη γειτονιά μας! (Βίντεο)

Οι αστρονόμοι που αναζητούν πλανήτες όμοιους με την Γη, στο πλαίσιο του προγράμματος εντοπισμού εξωγήινης ζωής, έκαναν μια τεράστια ανακάλυψη.

Το Ευρωπαϊκό Νότιο Παρατηρητήριο (ESO) έδωσε, λεπτομέρειες για την ανακάλυψη ενός «κατοικήσιμου» εξωπλανήτη που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον πλησιέστερο γείτονά μας, τον κόκκινο νάνο στον Εγγύτατο του Κενταύρου (Proxima Centauri), που βρίσκεται στον Άλφα του Κενταύρου (Alpha Centauri) – το πιο κοντινό σε εμάς αστρικό σύστημα.

Το ESO έχει επικεντρωθεί στον Εγγύτατο του Κενταύρου εδώ και πολλά χρόνια, με τη βοήθεια του «Ερευνητή Πλανητών Ακτινικής Ταχύτητας Υψηλής Ακρίβειας» (High Accuracy Radial Velocity Planet Searcher) τηλεσκοπίου από το Παρατηρητήριο Silla.

Ο «Εγγύτατος Β» είχε εντοπιστεί το 2013 αλλά ήταν αδύνατο να μελετηθεί. Από τον Ιανουάριο έως και τον Απρίλιο του 2016, οι επιστήμονες έκαναν σημαντικές παρατηρήσεις.


Ο εξωπλανήτης βρίσκεται σε εύκρατη περιοχή του ηλιακού συστήματος και διαθέτει θερμοκρασία που επιτρέπει να υπάρχει νερό σε υγρή μορφή. Κάτι το οποίο είναι σημαντικός παράγοντας για την ύπαρξη της ζωής.Το αστρικό σύστημα Άλφα του Κενταύρου βρίσκεται 4,4 έτη φωτός μακριά από τον Ήλιο μας, στον αστερισμό του Κενταύρου. Ανακαλύφθηκε ξανά το 1915, και πιστεύεται ότι αποτελείται από τρία αστέρια: τον Άλφα του Κενταύρου A, τον Άλφα του Κενταύρου B και τον Εγγύτατο του Κενταύρου, έναν μικρό ερυθρό νάνο. Ο Άλφα του Κενταύρου A είναι το τέταρτο φωτεινότερο αστέρι έτσι όπως φαίνεται στον ουρανό της Γης.

Ηλίας Σιατούνης
Πηγή

Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου