Δευτέρα 20 Ιουνίου 2016

Νέμεσις

Σε όλη την ιστορία της ανθρωπότητας υπήρξαν πολλές μαζικές εξαφανίσεις ειδών, όπου σχεδόν όλα τα έμβια όντα της εκάστοτε περιόδου, αφανίστηκαν.Για πολλά χρόνια οι επιστήμονες πίστευαν ότι οι σημαντικότεροι λόγοι ήταν ακραίες καιρικές αλλαγές, ή τεράστιες ηφαιστειακές εκρήξεις (καλύτερα γνωστά ως Υπέρ Ηφαίστεια). Ακόμα και οι μετεωρίτες είχαν θεωρηθεί ως κύριοι ύποπτοι για πολλά χρόνια............


Όμως, πρόσφατα, μια άλλη θεωρία έχει έρθει στο φως, η λεγόμενη Νέμεσις. Ένα αστέρι που μόνο θεωρητικά υπάρχει, λόγω του ότι δεν έχουμε ακόμη καταφέρει να το παρατηρήσουμε άμεσα. O Νέμεσις έχει χαρακτηριστεί ως “Καφές Νάνος” ή “Κόκκινος Νάνος” και είναι σε τροχιά γύρω από τη Γη στα 95,000 έτη φωτός μακριά, κάπου πέρα από το Νέφος του Oort. Η ύπαρξή του, αν αποδειχθεί, θα λύσει πολλά μυστήρια, όπως: Γιατί έχουν συμβεί τόσες μαζικές εξαφανίσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα, μέσα σε 26 εκατομμύρια χρόνια.

Μια θεωρία είναι ότι η τροχιά του Νέμεσης κάνει 26 εκατομμύρια χρόνια για ένα πλήρη κύκλο. Και στο κοντινότερο σημείο μπορεί να εισέλθει στην «ζώνη των αστεροειδών» και να διαταράσσει τις τροχιές του αστεροειδή, πετώντας τους προς τη Γη και τους άλλους πλανήτες.

Η Υπέρυθρος Αστρονομικός Δορυφόρος (IRAS) δεν μπόρεσε να εντοπίσει τον Nemesis, παρά την αναζήτηση 4 χρόνων (1997-2001). Αυτό ενισχύει την θεωρία ότι το εν λόγω αστέρι είναι φανταστικό, ενώ τελικά κάτι άλλο είναι υπεύθυνο για τις μαζικές εξαφανίσεις. Και άλλες θεωρίες έχουν προταθεί, αλλά λίγα μόνο στοιχεία υπάρχουν που να υποστηρίζουν κάποιες από αυτές, ακριβώς όπως συμβαίνει και με τον Νέμεσις. Έτσι, το μυστήριο παραμένει, και μαζί με αυτό η πιθανότητα ότι ποτέ δεν θα μάθουμε τι προκάλεσε αυτές τις μαζικές εξαφανίσεις των ειδών.

Για τον Τομέα Διαστήματος και Τεχνολογίας

Αλέξανδρος Φλορέσκου
eoellas

Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου