Τρίτη, 24 Μαΐου 2016

Ιστορία Η Στήλη της Ροζέτας

Ένα από τα σπουδαιότερα αρχαιολογικά ευρήματα όλων των εποχών είναι η περίφημη Στήλη της Ροζέτας. Ανακαλύφθηκε από μηχανικούς του Γαλλικού στρατού το 1799 κατά τη διάρκεια επισκευών σε ένα οχυρό κοντά στη πόλη Ρασίντ της Αιγύπτου.

Η Στήλη είναι χαραγμένη σε γρανίτη και χρονολογείται από το 196 πΧ. Επάνω της είναι ένα γραμμένο ένα διάταγμα που εξυμνεί την ευλάβεια και τη γενναιοδωρία του τότε ηγεμόνα της Αιγύπτου, Πτολεμαίου Ε'.

Η σημασία της ανακάλυψης έγκειται στο γεγονός ότι το διάταγμα είναι γραμμένο σε 3 γλώσσες: ιερογλυφικά, αρχαία δημοτικά Αιγυπτιακά και αρχαία Ελληνικά.

Τα Αιγυπτιακά ιερογλυφικά είχαν πάψει να χρησιμοποιούνται μετά το 3ο μΧ αιώνα και η αποκρυπτογράφησή τους αποτελούσε τη μεγαλύτερη πρόκληση για αρχαιολόγους και γλωσσολόγους της εποχής. Τελικά ο Γάλλος γλωσσολόγος Ζαν Φρανσουά Σαμπολεόν κατάφερε το 1822 να ''σπάσει'' το κώδικα, αποδεικνύοντας ότι τα ιερογλυφικά είναι ένας συνδυασμός φωνητικών συμβόλων και ιδεογραμμάτων.

Η Στήλη της Ροζέτας άνοιξε έναν ολόκληρο νέο κόσμο στους αιγυπτιολόγους. Πλέον ήταν δυνατή η μετάφραση χιλιάδων επιγραφών χάρις στις οποίες γνωρίζουμε σήμερα το ένδοξο παρελθόν του Αιγυπτιακού πολιτισμού.
terranovaincognita

Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου