Τρίτη, 26 Απριλίου 2016

Χόκινγκ: Οι μαύρες τρύπες, «δίοδοι» προς άλλα σύμπαντα

Μία νέα επιστημονική θεωρία διατύπωσε ο Βρετανός φυσικός Στίβεν Χόκινγκ για τις μαύρες τρύπες.

Σε ομιλία του στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ ο Χόκινγκ υποστήριξε ότι οι μαύρες τρύπες ενδεχομένως αφήνουν κάποια δίοδο διαφυγής, η οποία είναι πιθανόν να οδηγεί και σε κάποιο άλλο σύμπαν.

«Οι μαύρες τρύπες δεν είναι αιώνιες φυλακές, όπως νομίζαμε κάποτε», ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία του, σύμφωνα με την εφημερίδα Boston Globe. «Υπάρχει η δυνατότητα διαφυγής, πιθανόν μέσω ενός άλλου σύμπαντος».

Όπως περιέγραψε ο Χόκινγκ, οι μαύρες τρύπες σχηματίζονται όταν ένας αστέρας μεγάλης μάζας ξεμείνει από «πυρηνικά καύσιμα» και καταρρεύσει υπό την επίδρασης της ίδιας της βαρύτητάς του.

Πρόσθεσε πως χρειάστηκε αρκετά χρόνια για να συμπεράνει πως οι μαύρες τρύπες όντως υπάρχουν και εκπέμπουν ακτινοβολία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η διάμετρος μίας μαύρης τρύπας μπορεί να αγγίζει και τα 1,6 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα, όσο περίπου η απόσταση του Δία από τη Σελήνη, ή το μέγεθός της να μην ξεπερνά ένα βουνό.

Ο Χόκινγκ επίσης ισχυρίζεται ότι οι μαύρες τρύπες είναι οι καλύτεροι «σκληροί δίσκοι» στο σύμπαν. «Ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια, που προσπαθούμε σκληρά να εξιχνιάσουμε, είναι με ποιον τρόπο μπορούν να αποθηκεύουν τόσο όγκο πληροφοριών», ανέφερε στην ομιλία του.
okloios

Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου