Κυριακή, 10 Απριλίου 2016

Πώς το Χόλιγουντ κατασκεύασε το μέλλον ---10 προφητείες της μεγάλης οθόνης που έγιναν πραγματικότητα.

Ο κανόνας λέει ότι οι περισσότερες από τις εφευρέσεις που χρησιμοποιούμε ευρέως σήμερα «γεννήθηκαν» πρώτα σε κάποιο μυστικό στρατιωτικό εργαστήριο για να εμφανιστούν μετά από καιρό στη μεγάλη οθόνη. Ωστόσο, η αρχή αυτή δεν ισχύει πάντα αφού υπάρχουν φορές που η έμπνευση για κάποια εφεύρεση ξεκινά από το «πανί» για να περάσει στα επιστημονικά συγγράμματα και να καταλήξει πραγματικότητα. Ιδού μερικές πολύ χαρακτηριστικές από τις περιπτώσεις αυτές:
10. Ο «Πόλεμος των Κόσμων» ενέπνευσε τη δημιουργία των όπλων λέιζερ
Ο φοιτητής του Πανεπιστημίου της Κολούμπια Gordon Gould επηρεάστηκε τόσο πολύ από το αριστούργημα του H.G.Wells που έθεσε ως σκοπό της ζωής του να βρει κάποιον τρόπο να «συμπυκνώσει» την υπέρυθρη ακτινοβολία για να δημιουργήσει ορατό φως. Το 1959 ο Gould δημοσίευσε την εργασία του με τίτλο «The LASER, Light Amplification by Stimulated Emission Radiation» (σ.σ. «Τo LASER: Ενίσχυση Φωτός με Εξαναγκασμένη Εκπομπή Ακτινοβολίας») στην οποία χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά ο όρος.

​Εντάξει, μπορεί να μην κυκλοφορούν ακόμα στο εμπόριο λέιζερ χειρός - καλή ώρα, σαν αυτά που χρησιμοποιούσε ο Han Solo στο Star Wars - η χρήση, όμως, των εν λόγω ακτίνων ως όπλα καταστροφής στο πεδίο της μάχης πολύ σύντομα θα αποτελεί πραγματικότητα αφού το αμερικανικό ναυτικό έχει προγραμματίσει την εγκατάσταση «κανονιών λέιζερ» σε κάποια από τα θωρηκτά του. Μάλιστα, η ισχύς των όπλων αυτών θα είναι τέτοια που θα μπορούν να καταστρέψουν πλοιάρια αλλά και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

9. Στο Star Trek έπαιζαν με «ταμπλέτες»

Στις παλιές ταινίες και επεισόδια του Star Trek (τόσο σε αυτά με τον με τον William Shatner όσο και σε εκείνα και με τον Patrick Stewart), δεν ήταν λίγες οι φορές που ο εκάστοτε «καπετάνιος» του Enterprise θα εμφανιζόταν στην κουβαλώντας κάτι που έμοιαζε εντυπωσιακά με φορητό υπολογιστή και ακόμη εντυπωσιακότερα με το σημερινό iPad. Σύμφωνα με το σενάριο, το συγκεκριμένο γκάτζετ που ονομαζόταν PADD (σ.σ. τα αρχικά από τις λέξεις Personal Access Display Device, κάτι που μεταφράζεται περίπου σαν «Συσκευή Προσωπικής Πρόσβασης με Οθόνη»), έκανε περίπου ό,τι κάνει και μια κανονική «ταμπλέτα» σήμερα. Σύμφωνοι, οι συσκευές με οθόνες αφής υπήρχαν χρόνια πριν από την εμφάνιση του iPad, ωστόσο το «πνευματικό τέκνο» του Steve Jobs ήταν το πρώτο τέτοιου είδους μαραφέτι που, εκτός από υπερεπιτυχημένο εμπορικά, ήταν και πανεύκολο στη χρήση του. Και ναι, η ομοιότητα των ονομάτων κινηματογραφικής και πραγματικής «ταμπλέτας» δεν είναι συμπτωματική.

8. Το Jetpack του James Bond ενέπνευσε μια ασφαλέστερη και πιο απολαυστική εκδοχή του

Στην ταινία με τίτλο «Επιχείρηση Κεραυνός», ο ήρωας του Ian Fleming χρησιμοποίησε jetpack σε κάποια από τις αποδράσεις του. Το ενδιαφέρον εδώ είναι ότι το εν λόγω «παιχνιδάκι» που μόστραρε ο Σον Κόνερι στην ταινία ήταν πέρα για πέρα αληθινό. Ονομάζεται Bell Rocket Belt και, μάλιστα, πέταξε κανονικότατα για τις ανάγκες των γυρισμάτων, παρά το γεγονός ότι η αυτονομία του δεν ξεπερνούσε τα 20 δευτερόλεπτα.
​Με έμπνευση από αυτή την ταινία του 007, η αμερικανική εταιρεία JetLev κυκλοφόρησε το 2009 στο εμπόριο ένα ατομικό jetpack που δουλεύει με νερό και το οποίο ήδη έχει αρχίσει να κάνει αισθητή την παρουσία του στα παραθαλάσσια resorts των ΗΠΑ. Με το καλό να το δούμε και στα μέρη μας.


7. Σύντομα (δεν) θα δούμε μανδύες αορατότητας

Οι μανδύες αορατότητας, που έχουν κάνει την εμφάνισή τους (όσο αντιφατικό και αν ακούγεται αυτό) σε διάφορα κινηματογραφικά franchise - από τον «Άρχοντα των δακτυλιδιών» και τον Harry Potter μέχρι τις ταινίες του James Bond - χάρη στην καναδική Hyperstealth Biotechnology, σύντομα θα γίνουν πραγματικότητα. Σύμφωνα με τους ανθρώπους της εταιρείας, η τεχνολογία Quantumstealth πάνω στην οποία πειραματίζονται επιτρέπει την κύρτωση του φωτός, καθιστώντας έτσι τα αντικείμενα που την χρησιμοποιούν αόρατα στο ανθρώπινο μάτι.

Προς το παρόν, βέβαια, δεν έχει κυκλοφορήσει κάποιο επίσημο βίντεο από την εταιρεία, το οποίο είτε να παρουσιάζει το προϊόν εν δράσει, είτε τη διαδικασία εξέλιξης του, γεγονός που μας βάζει σε υποψίες ότι η ιστορία των Καναδών ίσως και να είναι μούφα. Ακόμα, πάντως, κι αν η ιστορία δεν είναι αληθινή, το ζήτημα της αορατότητας απασχολεί σοβαρά εδώ και χρόνια όχι μόνο μερικά από τα πιο σημαντικά εκπαιδευτικά ιδρύματα παγκοσμίως, όπως τα Πανεπιστήμια του Μπέρκλει, του Κορνέλ και το CalTech, αλλά και τον ίδιο τον αμερικανικό στρατό. Για να δούμε... Ή, κάτι τέτοιο, τέλος πάντων...

6. Η ιπτάμενη «μοτοσυκλέτα» των Star Wars πλησιάζει

Η ιδέα μιας μοτοσικλέτας που πετάει ακούγεται ιδιαιτέρως ελκυστική - τόσο ελκυστική που ο Αυστραλός μηχανικός Chris Malloy έχει βαλθεί να την κάνει πραγματικότητα. O σκελετός του πρωτότυπου έχει ήδη κατασκευαστεί από κομμάτια μοτοσικλετών, ενώ για την ανύψωσή του χρησιμοποιεί δύο τεραστίων διαστάσεων ανεμιστήρες. Μέχρι στιγμής, η προσπάθεια του Malloy και της ομάδας του συνεχίζεται, ενώ η πρόσφατη καμπάνια του Αυστραλού στο Kickstarter ολοκληρώθηκε με επιτυχία, εξασφαλίζοντας για την συνέχιση του project το ποσό των 80.000 ευρώ περίπου.

5. Η «Ημέρα Ανεξαρτησίας» μεταφέρει τα ενεργειακά πεδία σε αυτά των μαχών

Αν έχεις δει την συγκεκριμένη «καλτιά», θα θυμάσαι καλά ότι ένα από τα πιο αποκαρδιωτικά προβλήματα που είχαν να αντιμετωπίσουν οι δυνάμεις που υπερασπίζονταν τον πλανήτη μας απέναντι στους εξωγήινους εισβολείς ήταν τα λεγόμενα «ενεργειακά πεδία» που προστάτευαν τα σκάφη των τελευταίων από κάθε πιθανή απειλή.

​Χάρη στα ερευνητικά εργαστήρια του βρετανικού στρατού, η «εξωγήινη» αυτή τεχνολογία σύντομα θα είναι πραγματικότητα, με την βασική ιδέα πίσω από το συγκεκριμένο αμυντικό σύστημα να έχει ως εξής: χρησιμοποιώντας ως πυκνωτή ένα πλέγμα μετάλλου που θα είναι εγκατεστημένο πάνω στα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και διοχετεύοντας εν συνεχεία ηλεκτρικά φορτία σε αυτό, το σύστημα θα «αναγκάζει» κάθε βλήμα να ανατιναχτεί στον αέρα ελάχιστα μέτρα πριν αυτό πλήξει τον στόχο. Ενημερωτικά, οι πληροφορίες που θέλουν την πατέντα αυτή να συμπεριλαμβάνεται στα έξτρα των αυτοκινήτων που προορίζονται για τους ελληνικούς δρόμους είναι εντελώς ανακριβείς.

4. Το «ηλεκτρονικό χαρτί» πρωτοεμφανίστηκε στο «Minority Report»

Αν γουστάρεις την επιστημονική φαντασία, τότε θα θυμάσαι καλά ότι στο εξαιρετικό «Minority Report», εκτός από τον Tom Cruise, «πρωταγωνιστεί» και η τεχνολογία. Μάλιστα, μια από τις πιο ενδιαφέρουσες όσο και παραγνωρισμένες καινοτομίες που εμφανίστηκαν στην ταινία αυτή είναι το λεγόμενο «ηλεκτρονικό χαρτί», το οποίο επί της ουσίας είναι μια οθόνη που μπορεί να λυγίσει, να διπλώσει και να διπλώνει τεντωθεί σαν κανονικό χαρτί. Στην πραγματικότητα, η τεχνολογία αυτή βρίσκεται πολύ πιο κοντά στην υλοποίησή της απ' όσο φαντάζεσαι, με την LG να έχει παρουσιάσει ήδη κάποια εντυπωσιακά πρωτότυπα.
3. Η στολή του Iron Man θα φορεθεί από τον αμερικανικό στρατό

Είναι μάλλον απίθανο να έχεις δει κάποιο από τα Iron Man και να μην έχεις ζηλέψει το ανοξείδωτο «κοστουμάκι» του Tony Stark / Robert Downey Jr – στην τελική, ποιος δεν θα ήθελε να έχει όλες τις υπερδυνάμεις του ήρωα της Marvel χωρίς να κουβαλάει κάποια γενετική μετάλλαξη σαν τους X Men;

Αν και δεν έχει όλα τα «εξτραδάκια» του κινηματογραφικού «σιδερένιου ανθρώπου», εντούτοις ο εξωσκελετός με την ονομασία XO2 της αμερικανικής εταιρείας Raytheon επιτρέπει σε αυτόν που τον φορά όχι να πετά (όπως έλεγε και μια παλιά διαφήμιση) αλλά να σηκώνει πολλαπλάσιo βάρoς σε σχέση με αυτό που θα μπορούσε να σηκώσει αν δεν τον φορούσε. Προς το παρόν, το πρωτότυπο βρίσκεται στο στάδιο των δοκιμών ενώ μια πρόσφατη χρηματοδότηση από τον αμερικανικό στρατό εγγυάται την περαιτέρω εξέλιξη του.

2. Τα Google Glass μας τα έβαλε ο «Εξολοθρευτής»

Μια από τις λεπτομέρειες που προσέθεσαν επιπλέον ενδιαφέρον στον μύθο του κινηματογραφικού «Εξολοθρευτή» ήταν ο τρόπος με τον οποίο το cyborg που υποδύθηκε ο Arnold Schwarzenegger προσλάμβανε και επεξεργαζόταν τα οπτικά ερεθίσματα. Τα Google Glass, αν και προς το παρόν δεν κάνουν όλα αυτά τα ενδιαφέροντα που έκανε o Άρνι με τα μάτια του ως Εξολοθρευτής επί της μεγάλης οθόνης, αποτελούν όμως έναν από τους πρώτους φορητούς υπολογιστές που, κατά μια έννοια, εκμεταλλεύεται την όραση του χρήστη για την πρόσληψη πληροφοριών από το περιβάλλον.


1. Οι βιντεοκλήσεις ξεκίνησαν από το «Blade Runner»

Για δεκαετίες, οι βιντεοκλήσεις με την ποιότητα ήχου και εικόνας που αυτές φαίνεται να έχουν στο «Blade Runner» του Ridley Scott ή στο «2001: Οδύσσεια του Διαστήματος» του Stanley Kubrick αποτελούσαν άπιαστο όνειρο. Παρά το γεγονός ότι η τεχνολογία που χρειαζόταν για την πραγματοποίησή των κλήσεων αυτών ήταν γνωστή, εντούτοις οι τηλεφωνικές γραμμές που υπήρχαν την εποχή εκείνη δεν μπορούσαν να «σηκώσουν» το bandwidth που απαιτείται για την πραγματοποίησή τους.

​Ωστόσο, σήμερα οι βιντεοκλήσεις αποτελούν μέρος της καθημερινότητάς μας, κυρίως χάρη στο Skype της Microsoft, το Google Talk και το FaceTime της Apple. Έστω και αν καμιά φορά το lag δεν υποφέρεται...


askmen

Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου