Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2016

Πνευματισμός Παραθρησκευτικές ομάδες και οι τρόποι που προσελκύουν τα θύματα τους - Τι ισχύει στην Ελλάδα

Ως αίρεση ορίζουμε μια (παρα) θρησκευτική ομάδα που, στη περίπτωση του χριστιανισμού, αρνείται μια ή περισσότερες από τις θεμελιώδεις βιβλικές διδαχές. Μια αίρεση μπορεί ναισχυρίζεται ότι ακολουθεί μια καθιερωμένη θρησκεία, αλλά αρνείται μια ή περισσότερες από τις βασικές αρχές της. Στη θέση αυτών, προσφέρουν τη δική τους θεολογική ερμηνεία.

Η πίστη σε μια θρησκεία, αίρεση, πραθρησκευτική ομάδα κτλ, διακρίνεται από 3 εμφανείς αρχές. Αυτά τα 3 συστατικά είναι η πίστη, η λατρεία και το ήθος.


- Πίστη: η εμπιστοσύνη του ανθρώπου στο Υπερβατικό. Η πίστη αυτή καταγράφεται σε κείμενα και αποτυπώνεται σε μνημεία τέχνης. Η στοχαστική επεξεργασία της πίστης είναι η Θεολογία. Η θεσμοποίηση της πίστης είναι το Δόγμα και το σύμβολο της πίστης.
- Λατρεία: το σύνολο των λεγομένων και πραττομένων της θρησκεύουσας κοινότητας όπως αυτά ενσαρκώνονται στην αρχιτεκτονική, τη διακόσμηση και τη μουσική επένδυση.
- Ήθος: η πίστη έχει ως επακόλουθο ένα δεσμευτικό ήθος: τρόπος ζωής ορισμένος και οριοθετημένος.

Σκοπός όλων, είναι η θέωση του ανθρώπου. Πχ. παράδεισoς για τους χριστιανούς, νιρβάνα για τους βουδιστές κοκ.

Ειδικά στις αιρέσεις και τις παραθρησκευτικές ομάδες όμως, οι ανωτέρω αρχές είναι συνήθως επιφανειακές. Τα παραδείγματα αιρέσεων που δημιουργήθηκαν με μοναδικό σκοπό την απόσπαση χρημάτων, την απόκτηση εξουσίας και τη πραγμάτωση σεξουλικών φαντασιώσεων, είναι στη κυριολεξία αμέτρητα.

Θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ποιά η διαφορά των επίσημων θρησκειών από τις αιρέσεις, από τη στιγμή που και αυτές αποκτούν πλούτο και εξουσία. Η απάντηση είναι πως, κατά κανόνα, οι καθιερωμένες θρησκείες, δεν αποσπούν ανταλλάγματα με εκβιαστικούς τρόπους. Επιπλέον, στις αιρέσεις απαιτείται η καταβολή αντιτίμου για τη σταδιακή ''θέωση'' του θύματος [πχ. στη Σαϊεντολογία υπάρχουν οι κλίμακες OP 1 εως OP 8 (OP= Operating Thetan) και για τη ''κατάκτηση'' της κάθε μίας, απαιτείται σκληρή άσκηση και φυσικά χρήματα]

Ιστορική αναδρομή

Σας παραθέτουμε ορισμένα παραδείγματα (εξωφρενικών) αιρέσεων, που είχαν ως ηγέτες παρανοϊκούς ανθρώπους, έτυχαν μεγάλης δημοφιλίας, αλλά είχαν τραγικές καταλήξεις για τους ακολούθους τους.

Η περίπτωση του πάστορα Jim Jones

Ο Τζόουνς είχε γεννηθεί το 1931 και στις αρχές του 1950, όντας ήδη πάστορας της εκκλησίας των Μεθοδιστών, ίδρυσε το ''Ναό του Λαού''. Στις αρχές του 1960 μετακίνησε την αίρεσή του στο Σαν Φρανσίσκο που πλεόν αροθμούσε εκατοντάδες μέλη. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '60 και ως τα μέσα της δεκαετίας του '70, απέκτησε επαφές με πολιτικούς ηγέτες της Καλιφόρνια και έγινε πρόεδρος της επιτροπής στέγασης απόρων.

Ήδη όμως είχαν αρχίσει να ακούγονται κατηγορίες ότι στους κόλπους της αίρεσης ασκείτο σωματική και ψυχολογική βία στα μέλη από τον ίδιο τον Τζόουνς. Παράλληλα ο ίδιος δε δίσταζε να κυρητει ότι ήταν μετενσάρκωση του Χριστού, του Βούδα, ακόμη και του Λένιν. Αυτό που ήταν πλέον εμφανές ήταν ότι ο Τζόουνς ασκούσε απόλυτη εξουσία στα μέλη της εκκλησίας του.

Ήταν πλέον φανερό ότι ο Ναός του Λαού δε μπορούσε να συνεχίσει τη δραστηριότητά του στο έδαφος των ΗΠΑ. Έτσι ο Τζόουνς αποφάσισε να μετακομίσει μαζί με 1,000 οπαδούς του στη Γουιάνα, όπου θα μπορούσε να κάνει πραγματικότητα το όνειρό του για τη δημιουργία μίας ουτοπικής κοινωνίας με το όναμα Jonestown. Ωστόσο οι αμερικάνικές αρχές άρχισαν να δέχονται πιέσεις απο συγγενείς των μελών της αίρεσης ότι οι οικείοι τους τύγχαναν βασανισμών και κακομεταχείρησης.

Το Νοεμβρίο του 1978, μία αποστολή με επικεφαλής το γερουσιαστή Λίο Ράιαν μαζί με συγγενείς των μελών της αίρεσης και δημοσιογράφους, έφτασε με μικρό αεροπλάνο στη ζούγκλα της Γουιάνας για να ερευνήσει τις κατηγορίες για τον Τζίμ Τζόουνς. Η ομάδα έφτασε επισκεύτηκε τη Jonestown και αναχώρησε 3 μέρες αργότερα παίρνοντας μαζί τους 15 μέλη της αίρεσης που εξέφρασαν την επιθυμία να την εγκαταλείψουν. Ενώ η αναχώρηση ήταν ομαλή, φθάνοντας στο αεροδρόμιο, η ομάδα δέχτηκε πυροβολισμούς απο άνδρες του Τζόουνς, με αποτέλεσμα το θάνατο του γερουσιαστή Ράιαν και 4 ακόμη ανθρώπων.

Αργότερα την ίδια μέρα, ο Τζόουνς μέσα στη παράνοιά του, διατάσει τη μαζική αυτοκτονία των μελών της αίρεσης. Κατόπιν οι άμεσοι συνεργάτες του, ανακάτεψαν σιρόπι με κυάνιο και το τοποθέτησαν σε ένα μεγάλο δοχείο. Οι πίο πολλοί πήραν εθελοντικά το δηλητήριο, αλλά υπήρξαν και αρκετοί που δηλητιριάστηκαν παρά τη θέλησή του καθώς και κάποιοι που τουφεκίστικαν διότι προφανώς δεν ήταν συνεργάσιμοι.

Το δηλητήριο χορηγήθηκε επίσης σε εκατοντάδες παιδιά ακόμη και απο τους ίδιους τους γονείς τους, πρίν και αυτοί πάρουν τη θανατηφόρα δόση. Την επόμενη μέρα οι αρχές βρέθηκαν μπροστά σε ένα συγκλονιστικό θέαμα. Εκατοντάδες πτώμα βρίσκονταν διάσπαρτα σε όλο τον οικισμό. Ο Τζόουνς βρέθηκε νεκρός με σφαίρα στο κεφάλι. Δεκάδες πτώματα βρέθηκε να έχουν τρυπήματα απο βελόνες, ένδειξη ότι δηλητηριάστηκαν παρά τη θέλησή τους.

Συνολικά 913 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 300 παιδιά, πέθαναν στη Jonestown. Ήταν η μεγαλύτερη ομαδική απώλεια ζωής αμερικανών πολιτών μέχρι την 11η Σεπτεμβρίου. Είναι άξιο απορίας, αλλά και έρευνας, πως ένας άνθρωπος, προφανέστατα τρελός, κατάφερε να πείσει άλλους 900 να τον ακολουθήσουν στο θάνατο.

Marshall Applewhite

Η Πύλη του Ουρανού (Heaven's Gate)


Η επόμενη αναφορά είναι μια πραγματική ιστορία τρόμου που συνδυάζει τη θρησκεία με την επιστημονική φαντασία και τα UFO. Πρόκειται για τη σέκτα Heaven's Gate που διέπρεψε το 1970 και της οποίας το σύστημα πεποιθήσεων βασίστηκε σε ένα μείγμα Χριστιανικών ιδεών για την αποκάλυψη και στοιχείων επιστημονικής φαντασίας.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της σέκτας ο πλανήτης Γη θα εξαλειφόταν από υπερφυσικές δυνάμεις και ο μόνος τρόπος σωτηρίας ήταν η απόδραση στο «Επόμενο Επίπεδο». Σύμφωνα με τον ιδρυτή της, Marshall Applewhite, η απόδραση αυτή θα μπορούσε να κατορθωθεί μέσω μιας ασκητικής ύπαρξης, κάτι που σήμαινε απόσπαση από τα οικογενειακά δεσμά, τους φίλους, την εργασία, τα περιουσιακά στοιχεία και άλλα στοιχεία της σύγχρονης ύπαρξης.


Το 1997 ωστόσο, ο Applewhite ανακοίνωσε έναν σύντομο δρόμο για το Επόμενο Επίπεδο: να επιβιβαστούν σε ένα διαστημικό σκάφος που ακολουθούσε την ουρά του κομήτη Hale-Bopp. Στις 26 Μαρτίου, όταν ο κομήτης ήταν στην πιο φωτεινή του κατάσταση, ο Applewhite και 38 από τους οπαδούς του αυτοκτόνησαν έτσι ώστε να εγκαταλείψουν τις γήινες μορφές τους και να αποκτήσουν πρόσβαση στο UFO.

David Koresh

Οι Δαυιδιανοί (Davidians) στο Waco του Τέξας

Ο «Κλάδος» είναι (χρησιμοποιείται ενεστώτας γιατί εξακολουθεί να υπάρχει) μια Προτεσταντική σέκτα που γεννήθηκε το 1959 σε ένα σχίσμα με την εκκλησία των Αντβεντιστών της Έβδομης Ημέρας, όταν η Florence Houteff ανακοίνωσε τη Δευτέρα Παρουσία του Ιησού σε μια σύναξη στην κορφή ενός λόφου στο Τέξας.

Μετά την αποτυχία της προφητείας, ένας αριθμός από «Προφήτες» έγιναν κεντρικά πρόσωπα, με τον πιο αξιοπρόσεχτο από αυτούς να είναι ο Vernon Howell (αργότερα μετονομάστηκε σε David Koresh), που έκανε κατήχηση στην ομάδα ώστε να πιστέψουν ότι μόνο αυτός είχε την ευθύνη και την εξουσιοδότηση να προφητεύει και να αναπαράγει τον «Οίκο του Δαυίδ».

Το 1994, μετά από καταγγελίες για παράνομη κατοχή πυροβόλου όπλου και εκμετάλλευση ανηλίκου, το γραφείο ATF (Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms and Explosives) εξασφάλισε ένταλμα για να εξετάσει τις κατηγορίες αυτές. Αλλά η επίθεσή τους αντιμετωπίστηκε με οχύρωση και πυροβολισμούς.

Μετά από πολλές μέρες μάχης, το FBI φοβήθηκε για μαζικές αυτοκτονίες και προσπάθησε να παγιδεύσει τους οπαδούς με δακρυγόνα. Αλλά το συγκρότημα είχε πιάσει φωτιά από μέσα, σκοτώνοντας 80 ανθρώπους.

Κίνηση για την Αποκατάσταση των 10 Εντολών του Θεού, Ουγκάντα

Η συγκεκριμένη κίνηση ήταν ένα Καθολικό παρακλάδι που ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1980 μετά από ένα υποτιθέμενο όραμα της Παρθένου Μαρίας, που παρήγγειλε άκαμπτη υπακοή στις Δέκα Εντολές.

Τα μέλη της σέκτας μιλούσαν πολύ λίγο και κάποιες φορές υιοθετούσαν νοηματική μη φωνητική γλώσσα για να αποφύγουν να δώσουν λανθασμένες εντυπώσεις στους μάρτυρες γείτονές τους, απέφευγαν τη σεξουαλική επαφή για να αποφύγουν τη μοιχεία και νήστευαν δύο φορές τη βδομάδα. Καθώς υπέθεταν ότι πλησίαζε ο χρόνος της αποκάλυψης, ενθαρρύνονταν η ημερήσια εξομολόγηση, όπως επίσης το ξεπούλημα της περιουσίας τους και σταμάτησαν ακόμα και να εργάζονται στα χωράφια.


Ωστόσο, όταν η «Ημέρα της Κρίσεως» δε συνέβη, οι οπαδοί άρχισαν να αμφισβητούν την αυθεντικότητα του ηγέτη τους και έτσι ανακοινώθηκε μια δεύτερη Ημέρα της Κρίσεως για την 17η Μαρτίου του 2000, όπου όλοι οι 1000 οπαδοί, ενήλικες και παιδιά, προσκαλέστηκαν να εορτάσουν την επικείμενη σωτηρία τους. Δεν ήξεραν όμως ότι η εορτή αυτή θα κορυφωνόταν με την θυσία και τη δηλητηρίασή τους. Συνολικά, 778 άνθρωποι πέθαναν.

Άλλες ''αξιοσημείωτες'' περιπτωσεις ακραίων παραθρησκευτικών ομάδων και αιρέσεων

1) Τό 1969 η ομάδα του Τσάρλς Μάνσον δολοφονεί την έγγυο Σάρον Τέητ ηθοποιό και σύζυγο του σκηνοθέτη Ρόμαν Πολάνσκι και άλλους 3, αφήνοντας πίσω ψεύτικα στοιχεία για να νομίσουν οι αρχές πως το έγκλημα έγινε από έγχρωμους. Σύμφωνα με τηπαρανοϊκή θεωρία του, μαύροι θα εξεγείρονταν και θα ξεσπούσε πόλεμος με τους λευκούς και μόνο η «οικογένεια» θα γλίτωνε υπό τη σκέπη του Μάνσον, που ήταν ο πέμπτος άγγελος (οι άλλοι τέσσερις ήταν οι Μπιτλς).
2) Τό 1971 ο γκουρού της Ινδουϊστικής οργάνωσης « Ανάντα Μάργκα» καταδικάστηκε σέ ισόβια γιά τη δολοφονία 14 πρώην μελών της οργάνωσής του. Τότε άλλοι οπαδοί έκαναν τρομοκρατικές ενέργειες -μάλιστα δύο νέοι αυτοπυρπολήθηκαν!
3) Το 1988 αυτοκτονεί ο νεαρός οπαδός της Σαϊεντολογίας Πάτρικ Βίκ. Αλλα 11 μέλη αυτής της οργάνωσης έχουν αυτοκτονήσει στην Αμερική, μεταξύ αυτών, ο γιός του Χάμπαρντ, ενώ απόπειρα έχει κάνει και η κόρη του. Ο ιδιος ο Χάμπαρντ που ισχυριζόταν ότι με την μέθοδό του θεραπεύεται κάθε ψυχασθένεια, είιχε τάσεις αυτοκτονίας.
4) Τό 1979 Ελληνας οπαδός του γκουρού Σατυανάντα, αφού έχει εξουθενωθεί ψυχολογικά και οικονομικά, αυτοκτονεί έξω από το άσραμ του Γκουρού στην Παιανία.
5) Τό 1994 στην Ελβετία, 53 μέλη της ομάδας «Ναός του Ηλίου» του ομοιοπαθητικού «γιατρού» Λύκ Ζυρέ, αυτοκτόνησαν (οι πιό δειλοί «βοηθήθηκαν» από τους άλλους).Τό 1995, άλλα 15 μέλη βρέθηκαν δολοφονημένα στο δάσος Βεκόρ.
6) Το 1993 αποκαλύπτεται ότι στα γεγονότα της Παλλήνης, 2 γυναίκες θυσιάστηκαν στο βωμό του Σατανά. Θύματα και θύτες μπλέχτηκαν στα δίχτυα διεθνών κέντρων του Νεοσατανισμού. Επίσης, η μητέρα νεαρής μαθήτριας που αυτοκτόνησε στα Χανιά, αποκάλυψε ότι η κόρη της είχε μπλέξει με σατανιστές, ενώ στην Κοζάνη συλλαμβάνεται καθηγήτρια, που μυούσε μαθητές της στο σατανισμό με τελετές και σέξ.
7) Το 1995 η Ομάδα « Αούμ Σίνρι Κίο» του ιάπωνα γκουρού Σόκο Ασαχάρα επιτίθεται με τό φονικό αέριο «Σαρίν» στο μετρό του Τόκυο. Αποτέλεσμα: 11 νεκροί καί 5.000 τραυματίες. Η ίδια ομάδα συγκέντρωνε δηλητήρια γιά νά επισπεύσει τά γεγονότα της «Αποκάλυψης»!
8) Από τό 1968 έως καί σήμερα, χιλιάδες κοπέλες εκπορνεύονται γιά να φέρουν χρήματα και οπαδούς στην οργάνωση «Παιδιά του Θεού» του David Berg (Mo). Η λατρεία αυτή προωθεί την ομοφυλοφιλία, την αιμομιξία και την παιδεραστία.
9) Από τη δεκαετία του 60 εως και σήμερα, η τύχη χιλιάδων νέων που έψαξαν γιά σοφία και γνώση στην Ινδία, αγνοείται. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν αποκτήσει μόνιμες νευρικές διαταραχές ή έχουν αυτοκτονήσει, προσπαθώντας να «διευρύνουν τη συνείδησή τους» με γιόγκα καί διαλογισμό ή ψυχεδελικά ναρκωτικά ή καί τα δύο.
10) Μεγάλος αριθμός ανθρώπων έχει χάσει τη ζωή του ή έχει σοβαρά προβλήματα υγείας επειδή αντί της κλασσικής ιατρικής χρησιμοποίησε «θεραπευτικές» μεθόδους όπως ομοιοπαθητική, βελονισμό, ρέϊκι, κρυσταλλοθεραπεία κ.α.
11) Πολλά μέλη των «Μαρτύρων του Ιεχωβά» έχουν πεθάνει, επειδή η οργάνωση απαγορεύει τη μετάγγιση αίματος.
12) Χιλιάδες άνθρωποι στήνονται καθημερινά στους δρόμους ή γυρίζουν στα σπίτια, γιά να πουλήσουν τα προϊόντα της οργάνωσής τους και να παγιδεύσουν κι άλλους σ΄ αυτήν....
13) Χιλιάδες άνθρωποι έχουν υποχρεωθεί από τον «ηγέτη» τους να παντρευτούν άτομα που δεν έχουν διαλέξει, ή οδηγούνται έντεχνα στην εγκατάλειψη της οικογένειάς τους.
14) Αμέτρητοι γονείς ψάχνουν γιά τα παιδιά τους, τα οποία οργανώσεις όπως οι «Χάρε Κρίσνα» και το «ΚΕΦΕ-Σαηεντολογία» (σήμερα παρουσιάζεται σαν: Ελληνικό Κέντρο Διανοητικής & Σαηεντολογίας) έχουν μεταφέρει προς εκμετάλλευση σε χώρες του εξωτερικού.


Η επιστημονική εξήγηση της άνθισης των διαφόρων αιρέσεων και παραθρησκευτικών ομάδων

Στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό Psychology Today και σε άρθρο του καθηγητή ψυχολογίας Adrian Furnham Ph.D., με τίτλο ''Why Do People Join Cults?'' (μτφ. Γιατί οι άνθρωποι προσχωρούν σε αιρέσεις), διαβαζουμε μια ενδιαφέρουσα (και επιστημονική) ανάλυση. Ο Adrian Furnham είναι καθηγητής ψυχολογίας στο University College London από το 1992

Τι προσφέρουν οι αιρέσεις και είναι αρεστές στους ακολουθους τους;

Η απάντηση, σύμφωνα με το καθηγητή Furnham, είναι πως προσφέρουν φιλία, σεβασμο και αίσθημα ασφάλειας. Προσφέρουν επίσης τον δικο τους ορισμό για το τι είναι καλό ή κακό, δίκαιο ή άδικο. Οι άνθρωποι είναι κοινωνικά όντα, άσχετα με το κοινωνικό, οικονομικό ή μορφωτικό τους υπόβαθρο. Επομένως οι παραπάνω ''προσφορες'' μπορούν να έχουν απήχηση στον οποιοδήποτε. Εάν σε αυτό προσθέσουμε το γεγονός πως οι αιρέσεις τολμούν να δώσουν ''απαντήσεις'' σε σοβαρά, κυρίως μεταφυσικά ερωτήματα (ζωή μετά θάνατον, αιώνια ζωή κτλ), είναι λογικό να έχουν μεγάλη ανταπόκριση.

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, 5 ειναι τα χαρακτηριστικά που κάνουν μια αίρεση ή μια ομάδα επικίνδυνη:
1ον) Η απαίτηση αποκοπής των δεσμών μεταξύ μέλους και οικογενείας, φιλικού κύκλου κτλ.
2ον) Η απαίτηση για ολοκληρωτική και άνευ όρων υπακοή στους κανόνες και τις διδασκαλιες της αίρεσης ή της παραθρησκευτικής ομάδας.
3ον) Ο εξαναγκασμός των μελών να προσφέρουν παρατεταμένη, εθελοντικη εργασία για τη προώθηση των θέσεων της αίρεσης.
4ον) Η απόσπαση χρημάτων από τα μέλη και/ή τις οικογένειες και τους φίλους, δήθεν για τη λειτουργία της ομάδος.
5ον) Η κακομεταχείριση (σωματική ή ψυχολογική), μελών που εκφράζουν αμφιβολίες ή επιθυμούν να αποχωρήσουν από την αίρεση ή την ομάδα.

Το προφίλ των ανθρώπων που εντάσσονται σε αυτές τις ομάδες και το ''χάρισμα'' του πειθαναγκασμού

Όπως προαναφέραμε, το μέλος μιας αίρεσης ή ομάδας, μπορεί να φτωχός ή πλούσιος, μορφωμένος ή αγράμματος, μεγάλος σε ηλικία ή μικρός. Σύμφωνα με το καθηγητή Furnham, το προφιλ των ανθρώπων που εντάσσονται σε αυτές τις ομάδες, έχει συνοπτικά ως εξής: άτομα που βρίσκονται σε μεταβατική φάση της ζωής του, για παράδειγμα άτομα που έχουν χάσει τη δουλειά του, άτομα που έχουν υποστεί κάποια απώλεια (θάνατο στην οικογένεια κτλ), άτομα που βιώνουν συναισθηματική απογοήτευση (χωρισμό) κοκ. Εν συντομία, άνθρωποι που έχουν αποξενωθεί από μια προηγούμενη κατάσταση για τον οποιοδήποτε λόγο είναι επιρρεπείς στη στρατολογηση. Σε καμία περίπτωση τα άτομα αυτά δεν είναι ανόητα ή ψυχικά διαταραγμένα. Είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, που θα προσπαθήσουν να καλύψουν ένα κενό, υιοθετώντας εξωφρενικούς ισχυρισμούς και διδασκαλίες. Η ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΑΥΤΗ, ΕΚΦΡΑΖΕΤΑΙ ΑΠΌ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ MAINSTREAM ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ.

Κατά κανόνα, οι αιρέσεις έρχονται να καλύψουν αυτό το κένο, προσφέροντας μέσω πειθαναγκασμού, εικονική ασφάλεια και δύναμη εντός της ομάδος. Ο πειθαναγκασμός, σε αρχικά τουλάχιστον στάδια, δεν γίνεται συνήθως αντιληπτός από τα νέα μέλη. Ειδικά οι άνθρωποι που είναι συνεσταλμένοι, ντροπαλοί ή ''κοινωνικά αδέξιοι'' βρίσκουν θαλπωρή σε μία ομάδα που τους παρέχει συγκεκριμένους και εύκολους αρχικά, κανόνες που πρέπει να εφαρμόζουν όταν αλληλεπιδρούν με τα άλλα μέλη της ομάδας.

Σε ποιό ακραίες ομάδες, τα μέλη μετατρέπονται σε ζηλωτές και πραγματικότητες που θεωρουνται δεδομένες για τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού, απορρίπτονται με συνοπτικές διαδικασίες. Για παράδειγμα άρνηση της επιστήμης, άρνηση της συμβατικής ιατρικής κτλ. Σε αυτό το σημείο, οι αρχηγοί αυτών των ομάδων, έρχονται να συμπληρώσουν το κενό αυτό, προσφέροντας τη δική τους ερμηνεία για το τι είναι σωστό ή λάθος, τι είναι ηθικό ή ανήθικο κτλ. Πρόκειται για τα ίδια άτομα που αρχικά έσπειραν αυτές τις αμφιβολίες στους οπαδούς τους και έρχονται σε 2ο χρόνο, ως από μηχανής θεοί, να δώσουν τις απαντήσεις, ασχετα με το πόσο τραγελαφικές μπορει να είναι αυτές!

Μπορείτε να διαβασετε το άρθρο του καθηγητή Adrian Furnham στο Psychology Today πατωντας εδώ.


Η Margaret Singer Ph.D. για τα άτομα που είναι επιρρεπή στο πειθαναγκασμό

Η διασημη κλινική ψυχολόγος Μάργκαρετ Σίγκερ (1921-2003), έχει γράψει το εξής για τα άτομα που είναι επιρρεπή προς τις αιρέσεις: “Everyone is influenced and persuaded daily in various ways, but the vulnerability to influence varies. The ability to fend off persuaders is reduced when one is rushed, stressed, uncertain, lonely, indifferent, uninformed, distracted, or fatigued. Also affecting vulnerability are the status and power of the persuader''. Μτφ. '' Όλοι οι άνθρωποι επηρεάζονται και πείθονται καθημερινά με διαφορους τρόπους. Η ευαισθησία στη πειθώ όμως διαφέρει από άτομο σε άτομο. Η ικανότητα ''απόκρουσης' των πειθαναγκαστών, μειώνεται όταν το άτομο δεχθεί πίεση, βρίσκεται σε κατάσταση στρες, αβεβαιότητας, μοναξιάς, αδιαφορίας, έλλειψης ενημέρωσης, σε απόσπαση προσοχής, ή σωματικής κούρασης. Επιπλέον η ευαισθησία επηρεάζεται από την ιδιότητα και τη δυναμη του πειθαναγκαστή''. Μέσα σε λίγες γραμμές, έχουμε τον ορισμό των ανθρώπων που πέφτουν θύματα παραπλάνησης από αιρεσεις και παραθρησκευτικές ομάδες.


Επιλογος

Το συμπέρασμα στο οποίο φθάνει η επιστήμη της ψυχολογιας-ψυχιατρικής, είναι πως η ροπή ορισμένων ανθρώπων προς τις αιρέσεις και τις παραθρησκευτικές ομάδες, είναι συνδυασμός ατόμων που βρίσκονται σε ευαίσθητη ή μεταβατική φάση της ζωής τους, με τον πειθαναγκασμό που επιβάλλουν διάφοροι επιτήδειοι ψευδοπροφήτες. Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές ομάδες που που ισχυρίζονται πως έχουν το αποκλειστικό προνόμιο επικοινωνίας με τον Ύψιστο. Αυτή η ''δράση'' αποκαλείται ''chanelling'' (διαυλισμός) και δυστυχώς υπάρχουν πολλοι ''προφήτες'' και μεσσιανιστές που την εφαρμοζουν και στην Ελλάδα. Το channelling είναι μία καθαρά νεοεποχίτικη πρακτική, η οποία μετατρέπει τον άνθρωπο που ασχολείται μ’ αυτή σε ''κανάλι'', το οποίο – κατά τα λεγόμενα των εκπροσώπων του – συντονίζεται ''ενεργειακά'' με πνεύματα, ώστε να δέχεται και να ''διοχετεύει'' μηνύματα και οδηγίες από υποτιθέμενες ''φωτεινές οντότητες'' (αγγέλους, δασκάλους, εξωγήινους κ.α.).

Ακολουθεί κατάλογος αιρέσεων και παραθρησκευτικών ομάδων, όπως καταρτίστικε από την Ζ΄ Συνδιάσκεψη Εντεταλμένων Ορθοδόξων Εκκλησιών και Ιερών Μητροπόλεων για θέματα αιρέσεων και Παραθρησκείας (Αλίαρτος 20-26.9.1995). Εννοείται πως ο κατάλογος, αν και εκτενής, είναι ελλιπέστατος και χρήζει αναθεώρησης από την Αρχιεπισκοπή.

Aarti (Babaji)
A W R (Ενωτική Εκκλησία)
Agapi - Centre Scopelos
Αγγελιοφόροι του Φωτός
Αγιουρβέντα (Υπερβατικός Διαλογισμός)
Agni Yoga Society
Advanced Organization Saint Hill for Europe and Africa (Σαηεντόλοτζυ)
Αδελφότης Εσσαίων
Αδελφότης Μύριαμ
Αδελφότης τού Σταυρού καί Αστεριού Brotherhood of the Cross and Star- (Κύπρος)
Αδελφότητα τού Κρόνου - Orlo Saturni
Αδελφότητα του Λευκού Χιτώνα (Rajneeshmus)
Αδελφότητα του Ram
Aeroterra Retreats
Αθηναίων Εταιρεία γιά τήν Επιστήμη καί τήν Ανάπτυξη τού Ανθρώπου
Αιώνιος Ηνίοχος
Academy for Fortune Science (Babaji)
Ακαδημία Εσωτερικών Μελετών
Ακαδημία Ράτζ Γιόγκα (Αποστολή Θείου Φωτός)
Aquarious SA
Aldebaran
Alkaest
Αμερικανική Διεθνής Εταιρεία Ρέικι
AMORC (Ροδόσταυροι)
Ανάντα Μάργκα
Ανθρωπιστικό Κέντρο Άμεσης Επικοινωνίας (Silo)
Ανθρωπιστικό Κίνημα (Silo)
Ανθρωποσοφία
Ανωτάτη Εποχή Προβλέψεων Σωμάτων ο Πύθιος Απόλλων
Auroville International (Αουροβίλ)
Applied Scholastics (Σαηεντόλοτζυ)
Αποστολή Θείου Φωτός
Arica Institut Inc
Αριθμολογία
Arcana Center ΕΠΕ
Αρχαία Ροδοσταυρική Αδελφότητα
Association Zen international
Association for Better Living and Education (Σαηεντόλοτζυ - Ρωσία)
Astral
Astrolinea
Αστρολογία
Astrologia Nova
Athena Karma Vajradhara Ling and Oracle 'Sangwa Rikma' (βουδιστές)
Ahmadiya
Babaji Center
Bawa Muhaiyadden Fellowship
Bada Ram Dass
Βιβλιοπωλείο Εσωτερισμού Κάρμα
W M C (Παγκόσμια Συνέδρια Μέσων Ενημέρωσης)
Body Control Center (Νέα Εποχή)
World Institut of Scientology Enterprise - WISE (Παγκόσμιο Ινστιτούτο Επιχειρήσεων )
"Vitality" Ενεργειακές-Εναλλακτικές θεραπείες
Vipassana Meditation
World Mission (Παιδιά του Θεού)
Brahma Kumaris
Βρετανικό Κέντρο Αυτοσυγκέντρωσης ΡΑΪ ΑΝΑΝΑΔΑ
Bubications Organizations (Σαηεντόλοτζυ)
White Eagle Lodge
Γαλλο-Αμερικανικό Ινστιτούτο Μεταφυσικής (Ακαδημία Εσωτεριστικών Μελετών)
Γιαμαγκίσι Αγροτική ΕΠΕ
Γκόν-Πό Τσάκ (βουδιστές)
Γνωστική Αποστολική Ροδοσταυρική Εκκλησία
Γνωστικός Σύλλογος Ανθρωπολογικών και Επιστημονικών Μελετών
Δίαυλος
Golden Flower Tai Chi Association
Διεθνές Άστρο-βιορυθμικό Κέντρο ΟΜ ΕΠΕ
Διεθνές Κέντρο Εσωτερικού Χριστιανισμού
Διεθνές Κολέγιο Εσωτερικών Σπουδών
Διεθνής Ένωση γιά τήν Συνείδηση του Κρίσνα (ISKCON)
Διεθνής Εταιρεία Διαλογισμού (Υπερβατικός Διαλογισμός)
Διεθνής Εταιρεία Reiki
Διεθνής Κύκλος Πολιτιστικών καί Πνευματικών Ερευνών (CIRCES)
Διεθνής Σύλλογος Προστασίας του Περιβάλλοντος της Ελλάδος (βουδιστές)
Διεθνής Σχολή του Χρυσού Ροδοσταύρου
ΔΙΟΔΟΣ Κέντρο Πολιτισμού και Αναζήτησης
Εγώ Ειμί - Κίνηση (I am)
Ecclesia Gnostica Apostolica Universalis
Εκκλησία της Σαηεντόλοτζυ (Scientology Church)
Εκκλησία της Σατανιστικής απελευθέρωσης
Εκκλησία της Σατανιστικής Αδελφότητας
Εκκλησία του Σατανά
Εκκλησία της τελευταίας Διαθήκης - (Tserkov Poslednego Zaveta) Ρωσία
Ελληνική Βουδιστική Εταιρεία
Ελληνική Εταιρεία Έρευνας Μεταφυσικής Επιστήμης, Φιλοσοφίας
Ελληνική Οργάνωση Γυναικών για την Παγκόσμια Ειρήνη (Ενωτική Εκκλησία)
Ελληνική Πυθαγόρεια Φιλοσοφική Εταιρεία
Ελληνική Ραελική Εταιρεία
Ελληνική Φλόγα
Ελληνικό Κέντρο για την Προώθηση της Τεχνολογίας Μαχαρίσι του Ενοποιημένου Πεδίου (Υπερβατικός Διαλογισμός)
Ελληνικό Κέντρο Εσωτερικού Χριστιανισμού
Ελληνικόν Ειδύλλιον (Σελιανίτικα Αιγίου)
Ελληνικός Σύλλογος Γιόγκα
Ελληνικός Φιλοσοφικός Σύλλογος (Αποστολή Θείου Φωτός)
Ελληνοϊνδικός Φιλοσοφικός Σύνδεσμος (κίνηση Σάι Μπάμπα)
Ενανθρωπότητα Πνευματικό Ησυχαστήριο (Ακρογιάλι Αβίας)
Ένωση Γιόγκα Ηλίανθος
Ένωση Ελλήνων Εσωτεριστών
Ένωση Ερευνητών Μεταφυσικών Φαινομένων με Μέντιουμ "Ο Άγιος Νεκτάριος"
Ενωτική Εκκλησία
Εξαίσιος Τρόπος - Πολιτιστικός Σύλλογος (Emin Approach)
Extra Sensory Perception Society
Επαναστατική Σχολή Υπερβατικής Σοφίας
Επιστήμη της Πνευματικότητας (Sawan - Kirpal publications)
Επιταγή του Black Ram
Επιτροπή Ρούμι Ελλάδος
Εργαστήριο Ελευθέρων Σπουδών Αστρολογίας Ράιτ
Έργο Διάσωσης του Ιησού Χριστού
Ερμητικό Τάγμα Χρυσής Αυγής
Εσσαϊκή Αδελφότητα
Εταιρεία Αρχαιοελληνικών Μελετών "Διιπετές"
Εταιρεία Εσωτεριστικών Μελετών "Ο ΩΡΟΣ - Μονάδα υπηρεσίας καλής θέλησης"
Εταιρεία Παγκόσμιας Ενοποίησης (Ενωτική Εκκλησία)
Εταιρεία "ΠΝΟΗ : Νέοι Τρόποι Ζωής"
Εταιρεία Φιλοσοφικών Μελετών Αλίκη Μπέιλη
Εταιρεία Ψυχικών Ερευνών
"ΗΛΙΟΝ ΦΩΣ"
Ηλιοχόος (Τσαγκαράδα Πηλίου, Κύπρος)
Η Οικογένεια (Παιδιά του Θεού)
Η Ομάδα (Παιδιά του Θεού)
Θεοσοφική Εταιρεία
Θιβετανικό Κέντρο Αυτοσυγκέντρωσης
Θιβετανικό Κέντρο "Καρούνα" (στο Μόλυβο Λέσβου)
Θιβετανικός Βουδισμός Κουζάνα-Ντορόζ
I am -Bridge to Freedom
Ιάμβλιχος- Κίνηση Δημιουργικής Σκέψης
Ίδρυμα γιά τήν Διατήρηση της Μαχαγιάνα Παράδοσης (βουδιστές)
Ίδρυμα Γκουρτζίεφ
Ίδρυμα Έντγκαρ Κέυση
Ίδρυμα Roerich (Fond Rerikha) - Ρωσία
Ιεραποστολική Εργασία (Παιδιά του Θεού)
ICUS (Ενωτική Εκκλησία-Διεθνής Συνδιάσκεψη γιά τήν Ενότητα των Επιστημών)
Illium Center of light
Insight
International Association of Scientologists (Σαηεντόλοτζυ)
Ινστιτούτο Ανθρωπολογικών Ερευνών Πυθαγόρας (Νέα Ακρόπολη)
Ινστιτούτο Διαθρησκευτικής Εκπαίδευσης (Ενωτική Εκκλησία)
Ινστιτούτο Εναλλακτικών Σπουδών (Institut Voor Alternatieve)
Ινστιτούτο Εξέλιξης του Ανθρώπου
Ινστιτούτο Έρευνας για Διεύρυνση της Συνείδησης
Ινστιτούτο Ερευνών των Ανθρωπίνων Δυνατοτήτων (EMIN Formed)
Ινστιτούτο Εφηρμοσμένης Επιστήμης Βιοενεργητικής - Πανεπιστήμιο ρίγια Γιόγκα
Ινστιτούτο Μελετών για τον Άνθρωπο
Ινστιτούτο Μερκούριο (Νέα 'Ακρόπολη)
Ινστιτούτο Παραδοσιακής Αστρολογίας
Ινστιτούτο Παραψυχολογίας Αθηνών
Ινστιτούτο Σπουδών Μαχαγιάνα (βουδιστές)
Ινστιτούτο Φιλοσοφίας Διανοητών Ελλάδος (Σαηεντόλοτζυ)
IOWC (Μούν-Διεθνής Σταυροφορία για Ενοποιημένο Κόσμο)
Ιππότες του Χρυσού Λωτού
IRF (Ενωτική Εκκλησία-Διεθνές Ίδρυμα Θρησκειών)
IRFWP (Μούν-Διαθρησκευτική Ομοσπονδία για την Παγκόσμια Ειρήνη)
ISC(Ενωτική Εκκλησία-Διεθνές Συμβούλιο Ασφαλείας)
Ishi To-Ken
I Help (Σαηεντόλοτζυ)
Καθολική Γνωστική Εκκλησία
Καλλιτεχνικό Εργαστήρι (Νέα Ακρόπολη)
Karma Berchen Ling (Ορεινή Κορινθία-Κέντρο Θιβετανικών Σπουδών)
Karma Drubcin Cho Khorling (βουδιστές)
Karma Rick Drol Ling
CARP (Ενωτική Εκκλησία, Collegiate Association for the Research of Principles)
Karuna (Μόλυβος Λέσβου)
CAUSA International (Μούν)
"Καφέ Σχολειό"
CWR (Ενωτική Εκκλησία-Συμβούλιο για τις Θρησκείες του Κόσμου)
Κέντρο Aeroterra
Κέντρο Ανάντα Μάργκα
Κέντρο Ανθρωπιστικής καί Νεοραϊχικής Ψυχολογίας-Ψυχοθεραπείας
Κέντρο "Αρμονική Ζωή"
Κέντρο Αστρολογικών Ερευνών Ελλάδος
Κέντρο Aum - Πνευματικό Κέντρο Aum (Κέντρο ΟΜ, Κέντρο Εσωτερικής Αναζήτησης Aum-γκουρού Sri Chinmoy)
Κέντρο για την Αρμονική Ανάπτυξη του Ανθρώπου "3Α"
Κέντρο για Χαλάρωση και Συνείδηση (Rajneeshmus)
Κέντρο Γιόγκα Αθηνών (Σατυανάντασραμ)
Κέντρο Γιόγκα Λωτός
Κέντρο Γκουρτζίεφ - Ουσπένσκι
Κέντρο Γνωστικής Ανθρωπολογίας
Κέντρο Διαισθητικής Πρακτικής καί Σωματικής Ανάπλασης (Ανάντα άργκα)
Κέντρο Διαλογισμού του Όσσο
Κέντρο Διάσπασης
Κέντρο Δύναμης της Σκέψης
Κέντρο Ελευθέρων Φιλοσοφικών Ερευνών-Μελετών (Κ.Ε.Φ.Ε.Μ.)
Κέντρο Επιστημονικής Αστρολογίας (Εργαστήριο Ελευθέρων Σπουδών Αστρολογίας-Ράιτ Κέντρο Αθηνών, International School of Astrology AFAffiliate)
Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας των Πνευματικών Φαινομένων, Η Χρυσή Ατραπός
Κέντρο Ερευνών Μεταφυσικών Φαινομένων
Κέντρο Εσωτερικών Θεωρήσεων "Ένδον" (Κρήτη)
Κέντρο Εφηρμοσμένης Φιλοσοφίας Ελλάδος-ΚΕΦΕ (Σαηεντόλοτζυ)
Κέντρο Ζωής και Έμπνευσης
Κέντρο της Θεοτόκου (Bogorodischny Tsentr) - Ρωσία
Κέντρο Θιβετιανής Φιλοσοφίας καί Διαλογισμού (βουδιστές)
Κέντρο Θιβετιανού Διαλογισμού
Κέντρο Θιβετανικών Σπουδών και Διαλογισμού (Karma Drub Cho Khor ing)
Κέντρο Καργκυούπα (βουδιστές)
Κέντρο Κοινωνικής Προνοίας (Σατυανάντασραμ)
Κέντρο Μάντιραμ
Κέντρο Μεταφυσικής Ενημέρωσης
Κέντρο Μεταφυσικής Ossiris-Isis (Κέντρο Παραψυχολογίας-Μεταφυσικής "Osirissis")
Κέντρο Μεταφυσικών Ερευνών "Γενικός καί Χριστιανικός Εσωτερισμός"
Κέντρο Νυίμαπα (βουδιστές)
Κέντρο Παραψυχολογικών Ερευνών ΔΕΚ ΕΠΕ
Κέντρο Ποίησης καί Σοφίας
Κέντρο Σαχάτζα Γιόγκα
Κέντρο Σωματικής καί Πνευματικής Άσκησης Θεραπευτικό ΤΑΟ (Greek Healing Tao Center)
Κέντρο Σωματικής, Συναισθηματικής, Πνευματικής Εναρμόνισης "Τό μήλον της Έριδος"
Κέντρο Σπουδών Γνωστικής Ανθρωπολογίας
Κέντρο Τρίχρονης Απομόνωσης - Κάρμα Ρίκ Ντρόλ Λίνγκ (βουδιστές) Κέντρο Πρακτικής Φιλοσοφίας καί Ψυχολογίας)
Κέντρο Ψυχικών Ερευνών
Κέντρο Ψυχολογίας καί Μεταφυσικής
Centuries Soft Ware (Aστρολογικά προγράμματα)
Κίνηση Δημιουργικής Σκέψης (Ιάμβλιχος)
Κίνηση Πνευματικής Αναγέννησης (Υπερβατικός Διαλογισμός)
Κίνηση Unity
Κιρπάλ Λάιτ Σάτσανγκ (ή Φιλοσοφικός Σύνδεσμος)
Kirpal Ruhani Satsang
Citizens Commission on Human Rights Groups (Σαηεντόλοτζυ)
Club (Παιδιά τού Θεού)
Κοινότης Drogchen (βουδιστές)
Κοινότητα τής κοινής Πίστεως - Ρωσία
Κοινότητα Χριστιανών (Ανθρωποσοφία)
Κοινωνία τού Porfiry Ivanov (Obschestvo Porfiria Ivanova) - Ρωσία
Κόμμα τού Φυσικού Νόμου (Υπερβατικός Διαλογισμός)
Κορίτσια του ΠΡΑΟΥΤ (Girls' PROUT)
Cosmic Patterns
Criminon (Σαηεντόλοτζυ)
Quartus (New Age)
Κύκλοι Έρευνας της Αληθείας
Κύκλος "Ελιφάς Λεβί"
Κύκλος Μελέτης Ραμακρίσνα-Βεδάντα
Κύκλος τού Δράκοντα
Κύκλος των Ένδων - Ερευνητές τής Αλήθειας (Κύπρος)
Κυρίαρχο Μυητικό Τάγμα τού Ναού
Christian Children's Mission (Παιδιά τού Θεού)
Λευκή Αδελφότης (Yusmalos) (Beloye Bratstvo) - Ρωσία
Little Augle Ballet (Ενωτική Εκκλησία)
Life Eternal Trust
Λόγος (Ενωτική Εκκλησία)
Locus 7
Lucis Trust
"Μάλλικα" Κέντρο Διαλογισμού του Osho (Rajneeshmus)
Μασονία-Τεκτονισμός (διάφοροι τύποι, στοές, τάγματα, σχολές)
Μαύρος Οιωνός (The Black Omen)
Μεγάλη Εθνική Εκκλησία των 'Ελλήνων
Μεταφυσική Αδελφότης Πνευματικής Τελειώσεως
Μεταφυσική Ακαδημία τής Αιτίας καί του Αποτελέσματος
Μονοπάτι τής Ευτυχίας (Ανάντα Μάργκα)
Μπακτιβεντάντα ΕΠΕ (Χάρε Κρίσνα)
Μπαχάι-Θρησκεία
Μυθολογικό Κέντρο "Τρισήλιον" (Agni Yoga Society)
Μυρινούντα (Αρμονική Ζωή)
Ναός τού Ηλίου
Ναός τού Σέτ-Temple of Set
Narconon (Σαηεντόλοτζυ)
Νέα Ακρόπολη
"Νέα 'Εποχή"
Νέας Ανθρωπότητας Κέντρο
Νέας Ανθρωπότητας Όμιλος
New Era Publications International (Νέα Οικουμενική Εταιρεία Ερεύνης- Σαηεντόλοτζυ)
Νεο-ανθρωπιστικό Κέντρο (Ανάντα Μάργκα)
Νέος Όμιλος Εξυπηρετητών τού Κόσμου
Νεο-παγανιστικές ομάδες (Russian Cosmism) (Neo-yazychestvo, Russkii Kosmism) - Ρωσία
Νιτσίρεν Σόσου
Ντο-Ναγκ Ζούνγκ-Τζούγκ Λίνγκ (βουδιστές)
Οι Κύριοι των Δακτυλιδιών (Gospodari Prstenova) - Σερβία
Οικογένεια (Παιδιά του Θεού)
Οικογένεια Αγάπης (Παιδιά του Θεού)
Οικουμενική Εκκλησία (Ενωτική Εκκλησία)
Οικουμενική Ζωή
Οικουμενική καί Θριαμβεύουσα Εκκλησία
Οικουμενική Ρωσική Μαριανική Ορθόδοξη Καθολική Εκκλησία - (The Ecumenical Russian Marian Orthodox - Catholic Church ) - Ρωσία
Ομάδα Εσωτερικών Μελετών τού Τάγματος των Ιπποτών τού Ναού
Ομάδα Διαβίβασης Ενεργειών
Ομάδες Εσωτερικής Εργασίας
Ομακόειο Αθηνών
Ομάς Σατσιτανάντα
Όμιλος Βιολογίας-Ενέργειας Γιόγκα
Όμιλος Εξυπηρετητών
Όμιλος Εργατών Εσωτερισμού ΦΑΕΘΩΝ
Όμιλος Ερευνών, Μελετών και προστασίας του 'Ανθρώπου και του Περιβάλλοντος (Γαία Αειφόρος)
Όμιλος Μελετών
Όμιλος "Πυθαγόρας Πλάτων"
Όμιλος Υπηρεσίας
Ομοσπονδία Μεταφυσικών Σωματείων Ελλάδος
Ομοσπονδία των Γυναικών για την Παγκόσμια Ειρήνη (Ενωτική Εκκλησία)
Omoto Kyo
Οντολογικές Προπονήσεις (Hannes School)
Orden Fiat Lux (Uriella Bert Schinger)
Ορθόδοξη Σατανιστική Εκκλησία του τυπικού (Nethilum Rite)
OSC (Ενωτική Εκκλησία - σταυροφορία για τον έναν κόσμο)
Office of Special Affairs (Σαηεντόλοτζυ)
Ουράνιο Τόξο (Εκδόσεις βιβλίων του Rajneeshmus)
Παγκόσμια Καλή Θέληση
Παγκόσμια Λευκή 'Αδελφότητα (Αιβανχόφ)
Παγκόσμια Συνεργασία γιά έναν Καλύτερο Κόσμο (Brahma Kumaris)
Παγκόσμιο Πνευματικό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ
Παγκόσμιο Πνευματικό Πανεπιστήμιο Brahma Kumaris
Παιδιά του Θεού
Πανελλήνια Ένωση Γνωστικών Σπουδών για την Έρευνα τού Ανθρώπου
Πανελλήνια Επαγγελματική Εταιρεία Ψυχικών Ερευνών και Αστρολογίας
Πανελλήνια Εταιρεία Προγεννητικής Αγωγής
Πανελλήνιο Επιστημονικό Κέντρο Μεταφυσικής, Πνευματισμού και Αστρολογίας
Πανελλήνιο Κέντρο Γνωστικών Σπουδών
Πανελλήνιο Κέντρο Διαλογισμού (Brahma Kumaris)
Πανελλήνιος Σύνδεσμος γιά καλύτερη Ζωή καί Εκπαίδευση
Πανελλήνιο Σωματείο Ψυχικών Ερευνών καί Τηλεπάθειας "Άπω Ανατολή"
Πανεπιστήμιο MIU (Υπερβατικός Διαλογισμός)
Παραψυχοκοινωνιολογική Εταιρεία
Πνευματικό Κέντρο Αρμονική Ζωή
Πνευματικό Κέντρο Brahma Kumari
Πνευματικό Κέντρο "Μήλον τής Έριδος"
Πνευματικός Όμιλος Αθηνών "Το θείο φως"
Πνευματιστικός Όμιλος Αθηνών
ΠΝΟΗ-Νέοι Τρόποι Ζωής
Πολιτιστικός και Καλλιτεχνικός Σύλλογος Mokiti Okada
Πολιτιστικός και Φιλοσοφικός Οργανισμός Νέα Ακρόπολη
Πρακτική Φιλοσοφία (Κύπρος)
Πρόσκληση για Ζωή
Proutist Universal (Ανάντα Μάργκα)
"Ράμνος" Όμιλος Εσωτερικής Αναγνώρισης και Υπηρεσίας
Ράντα Σουάμι Σάντσανγκ Μπέας Ελλάδος
Rennaissance Universale (Ανάντα Μάργκα)
Religious Technology Center (Σαηεντόλοτζυ)
Rissho-Kosei-Kai
Ροδοσταυρική Εταιρεία
Ροδοσταυρικό Τάγμα AMORC
Ρουχανί Σάτζαγκ Γιόγκα
RYS (Ενωτική Εκκλησία-θρησκευτική υπηρεσία νεότητος)
Saint Germain Foundation (Εγώ Ειμί-Κίνηση)
Sagitarius-Κέντρο Νοητικής και Σωματικής Εξάσκησης
Σαρακήνειον Ίδρυμα Συμπαράστασης
Σαρακήνειο Φιλανθρωπικό Ίδρυμα
Satyananda Yoga Center
Σατυανάντασραμ Ελλάδας
Σάτυα Σαι Μπάμπα-Κίνηση
Self-Realization Fellowship (SRF-του γκουρού Παραμαχάνσα Γιογκανάντα)
Σεμινάρια Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας "Κυβερνητική του Νου" (Κύπρος)
Σεμινάρια Νους και Σώμα
Σεμινάριο "τα τρία σημεία" (Κύπρος)
Σεμινάριο τής Αποκάλυψης (Κύπρος)
Σηννανώι Σοσσυόρ
Sidha Yoga (Muktananda)
Silva Mind Control
Scientology Missions (Αθήνα, Κολωνός, Σόφια - Harghita, Ρουμανίας -Briask,Kagalyn, Μόσχα - st. Peterlurg, Tver, Volgograd, Ρωσίας - Harkov Ουκρανίας -Koper, Σλοβενίας)
Soka Gakkai (βουδιστική αίρεση)
Σοροπτιμίστριες
Σουλεϊμάν Μορσέντ (Συρία)
Σουμπούντ (Subud)
Σουφανία (Χαρισματική - Δαμασκός, Συρία)
Sri Vaisnaba Society
Στέκι τής Γειτονιάς (Silo)
Success Dynamics-Η Δυναμική τής Επιτυχίας
Σύλλογος Αποφοίτων Ελέγχου του Νου
Σύλλογος Γνωστικής Ανθρωπολογίας καί Επιστήμης
Σύλλογος Επιστημονικής Μελέτης Φιλοσοφικών καί Μεταφυσικών Θεμάτων (Radha Suami)
Σύλλογος Θιβετανικών Μελετών (Karma Drub Gin Chor Ling) (βουδιστές)
Σύλλογος Προσκυνητών Ακτίστου Φωτός «Άγιος Πατάπιος» (Ομακόειον)
Σύλλογος Σρί Ουρομπίντο
Συμβουλευτικό Κέντρο Έρις
Summit Council of World Peace (Ενωτική Εκκλησία - συμβούλιο κορυφής για την παγκόσμια ειρήνη)
Συνομοσπονδία Μεταφυσικών Σωματείων
Συνομοσπονδία Μεταφυσικών Σωματείων καί Σωματείων Φυσικής Υγιεινής «Αθήναιον»
Share International Foundation (Ελληνικό περιοδικό : Η Aνάδυση)
Σχολεία Βάλντορφ (Ανθρωποσοφία)
Σχολή Αρκέην
Σχολή Ζέν-Σιατσού (Rajneeshmus)
Σχολή Νέας Εσωτερικής Σοφίας (Χάρης Βακάλ)
Σχολή Tai-Chi
Σχολή Φιλοσοφίας τού Όντος
Σωματείο γιά τήν Προϋπόθεση τού Φυσικού καί Ανώδυνου Τοκετού (Rajneeshmus)
Τάγμα Αγίου Γεωργίου
Τάγμα Αγίου 'Ιωάννου
Τάγμα Αργυρού Αστέρα
Τάγμα Εκλεκτών Ιερέων τού Σύμπαντος
Τάγμα Ερμού τού Τρισμέγιστου
Τάγμα Κριναετών Εωνική Εταιρεία
Τάγμα Ραμακρίσνα
Τάγμα τής Κίρκης, τού Αίματος τού Σκύλου
Τάγμα τής Νεκροκεφαλής καί των Οστών
Τάγμα τού Αγίου Δισκοπότηρου
Τάγμα τού Κρίνου και του Αετού (τρεις διαφορετικές ομάδες με το ίδιο όνομα)
Τάγμα τού Κρόνου-Ordo Saturni
Τάγμα τού Λευκού Κρίνου
Τάγμα τού Ναού
Τάγμα τού Ναού τής Ανατολής (ΟΤΟ)
Τάγμα τού Ναού τού Ηλίου-Temple of the Sun
Τάγμα των Πτωχών Ιπποτών τού Χριστού
Τάγμα των Σούφι στη Δύση
Τάγμα Thelema
Τάγμα Χρυσού Ρόδου
Τα θεμέλια γιά Ανώτερη Πνευματική Μάθηση (εσώτερη αδελφότητα των Αναληφθέντων Δασκάλων τής Σοφίας, Κόρινθος)
Tao Te Puh (Rajneeshmus)
Tara Center
Το Δέντρο (Κέντρο Άσκησης γιά τήν εναρμόνιση Σώματος, Νου και Ψυχής)
Το 20λεπτο Μυστικό (Κύπρος)
Το Ενσόφιον τής Ενανθρωπότητος
Το Κίνημα (Silo)
Tong il Company (Ενωτική Εκκλησία-Εταιρεία Ένωσης τής Οικονομίας)
Το Φιλοσοφικόν (Κύπρος)
The Way International
The Way for Happiness Foundation (Σαηεντόλοτζυ - Ρωσίας)
The International Cultural Foundation (Ενωτική Εκκλησία)
The Rosicrurian Fellowship
U-Man International- (Scientology)
U-Man Hellas-Σύμβουλοι Παραγωγικότητας (Scientology)
United Human Organisation bep
Υπερβατικός Διαλογισμός (Υπερβατικός Διάλογος)
Family Service (Παιδιά τού Θεού)
Φαράχ-Κέντρο Τεχνών
Fellowship of friends
Φίλοι τού Οσσο
Φιλοσοφική Ομάδα Σάι Μπάμπα
Φιλοσοφικό και Μυθολογικό Κέντρο Ελλάδος
Φιλοσοφικό Κέντρο Αθηνά (Σαηεντόλοτζυ)
Φιλοσοφικό Κέντρο Νέα 'Ακρόπολη
Four P. Society
Freedom Magazine Offices (Σαηεντόλοτζυ)
Φυσιοθεραπευτικό Κέντρο Πρωτοποριακής Έρευνας Σέραπις ή Κέντρο Σέραπις (Νέα Ακρόπολη)
Haven' s Magic (Παιδιά τού Θεού)
Haidakhandi Spiritual Unity Center
Haidakhan Samaj
Haven's Love (Παιδιά τού Θεού)
Χριστιανική Επιστήμη (Christian Science)
Χρυσός τού Ήλιου
Ψυχολογική Σχολή τής Ράτζα Γιόγκα (Ομακόειο)


terranovaincognita

Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου