Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2016

Βουνά των Ελλήνων Θεών.

Διαβάστε σχετικά άρθρα για: αρχαίοι θεοί, βουνά, Ελληνικά
Δεν είναι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλο τον κόσμο. Μεγαλοπρεπή βουνά τα οποία αγγίζοντας τον ουρανό, φέρουν το όνομα θεών του Ολύμπιου Πανθέου.

Στο σύνορο μεταξύ Μπαλτιστάν, Πακιστάν και την Αυτόνομη Επαρχία Τασκούργκαν Τατζίκ της Κίνας. Με ύψος κορυφής 8.611 μέτρα, βρίσκεται η υψηλότερη κορυφή της οροσειράς του Καρακορούμ και η υψηλότερη κορυφή του Πακιστάν.

Το Κ2 (επίσης γνωστό ως Τσογκόρι/Κοκίρ, Κέτσου/Κέτου και όρος Γκόντουιν-Όστεν) (Ουρντού:شاہ گوری) είναι το δεύτερο ψηλότερο βουνό στη Γη μετά το όρος Έβερεστ με ύψος 8.611 μέτρα. Είναι το μοναδικό βουνό που δεν έχει όνομα, αλλά και το μοναδικό που αποκαλείτε Βουνό του Δία.


Το επιβλητικό βουνό ανακαλύφθηκε την δεκαετία του 1850, όταν ο αντισυνταγματάρχης του αγγλικού αποικιακού στρατού των Ινδιών, Τόμας Τζωρτζ Μοντγκόμερυ (1830-1878), συμμετείχε στη λεγόμενη «μεγάλη τριγωνομετρική εξερεύνηση» της περιοχής των Ινδιών.

Όταν η ομάδα έφτασε στο βόρειο Πακιστάν και συγκεκριμένα στο ορεινό Καρακορούμ, ο Μοντγκόμερυ από το όρος Χαρμούκ που στα ντόπια σήμαινε «Το στόμα του άρχοντα Σίβα», παρατήρησε σε απόσταση 210 περίπου χιλιομέτρων δύο πανύψηλες κορυφές σε σχήμα πυραμίδας να προεξέχουν των άλλων βουνών. Στις κορυφές αυτές έδωσε τα ονόματα Κ1 και Κ2, για να τις καταχωρήσει και στην συνέχεια πήγε να μάθει τα ονόματα που είχαν αποδώσει οι ντόπιοι για τις κορυφές.

Η κορυφή Κ1 έφερε το όνομα Μάσερμπρουμ. Από τους ντόπιους έμαθε ότι Μάσερμπρουμ σήμαινε το οπλισμένο βουνό. Η παράδοση έλεγε ότι όταν οι θεοί πολέμησαν μεταξύ τους, στο Μάσερμπρουμ (μπρουμ σημαίνει βουνό) υπήρχε μία δύναμη/ον, που έστελνε αστραπές και κεραυνούς προς κάθε κατεύθυνση καταστρέφοντας τους εχθρούς των θεών.Ένας μύθος σαν κι αυτόν, δεν φάνηκε περίεργος στον Μοντγκόμερυ αφού σχεδόν όλα τα βουνά των Ιμαλαΐων, είχαν παρόμοιες παραδόσεις για τους θεούς που κάποτε ζούσαν εκεί. Εκείνο που του έκανε μεγάλη εντύπωση, ήταν ότι το άλλο βουνό, που ονόμασε Κ2 (το «Κ» από το Καρακορούμ), δεν έφερε κανένα ντόπιο όνομα και ήταν το ακατονόμαστο βουνό.

Ήταν σύμφωνα με την παράδοση το βουνό της γνώσης και το ησυχαστήριο των θεών, όπου κανείς δεν το πλησίαζε για να μην ενοχλήσει τους θεούς. Όσους ντόπιους κι αν ρώτησε έπαιρνε την ίδια απάντηση. Το Κ2 ήταν το βουνό χωρίς όνομα και μέχρι τις μέρες μας ονομάζεται Κ2.
Κάτι αξιοθαύμαστο όσο αφορά το βουνό του Δία, είναι η σκιά του και η ακριβής μορφή της πυραμίδας που σχηματίζει.


Το δεύτερο βουνό που συναντάμε είναι όρος Kailash στο Θιβέτ, το βουνό του Απόλλωνα!

Το όρος Kailash είναι μια εντυπωσιακή κορυφή των Ιμαλαίων στο δυτικό Θιβέτ. Ανέρχεται σε υψόμετρο 6.714 μέτρα σε μια από τις ψηλότερες και πιο απόκρημνες περιοχές των Ιμαλαίων. Είναι η πηγή για μερικά από τα μεγαλύτερα ποτάμια της Ασίας, όπως ο Ινδός, ο Βραχμαπούτρας κ.ά. Θεωρείται τόπος ιερός σε τέσσερις θρησκείες: Βουδισμό, Ζαινισμό, Ινδουισμό και της θρησκείας Bön.
Το Kailash (Κάι-Λας) σημαίνει κορυφή, ή αλλιώς ο Βράχος του Απόλλωνα, αφού στην τοπική διάλεκτο ο «Κάι» ήταν ο Απολλώνιος τοξοβόλος, ακερσεκόμης Φοίβος. Ενώ η λέξη «Λας», σημαίνει λίθος, πέτρα/βράχος.
Παράξενο όμως, είναι το γεγονός ότι το όρος του Θιβετ εχει ύψος 6.666 μ., απέχει από το μνημείο του Stonehenge 6.666 χιλιόμετρα και από το Βόρειο Πόλο άλλα 6.666 χιλιόμετρα. Ενώ, από τα βουνά του Νότιου Πόλου διπλάσιο των 6.666 χιλιόμετρων. Όταν κάθονται κοντά στο βουνό Kailas οι άνθρωποι γερνούν γρηγορότερα (12 ώρες είναι περίπου σε 2 εβδομάδες), και αποδεικνύεται από την ανάπτυξη των μαλλιών και των νυχιών.

Αν υπάρχει ένα μέρος στον πλανήτη πιο ασυνήθιστο είναι ακριβώς αυτό.

Τέλος, κάτι που είναι αξιόλογο να αναφερθεί είναι, ότι το ιδιόρρυθμο αυτό βουνό κατά πολλούς είναι μία κατεστραμμένη αρχαία πυραμίδα. Πραγματικότητα ή δημιούργημα καλπάζουσας φαντασίας… ;Για το επόμενο βουνό θα γυρίσουμε στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στην Πελοπόννησο και την υψηλότερη οροσειρά της, τον Ταΰγετο!

Η κορυφή του έχει ύψος 2.407 μέτρα και ονομάζεται Αγιολιάς ή Προφήτης Ηλίας, από το ομώνυμο εκκλησάκι που κτίσθηκε κοντά στην κορυφή του, ενώ στα αρχαία χρόνια ονομαζόταν Ταλετός. Είναι ένα από τα θαύματα και αινίγματα της Ελλάδας. Το ψηλό σημείο του πανέμορφου βουνού πήρε το όνομά που του έδωσε η Ταϋγέτη, μια από τις επτά Ατλαντίδες ή Πλειάδες, θυγατέρα του Άτλαντα και της Ωκεανίδας Νύμφης Πλειόνης/Πληιόνης.
Το πιο εκπληκτικό όσον αφορά τον Ταΰγετο, είναι η πυραμίδα του που στέκει μέχρι και τα 2.407 μέτρα υψόμετρο και ακόμα λατρεύει το θεϊκό! Παλαιότερα δόξαζε τη μορφή του φωτοδότη Δία ή/και Απόλλωνα, σήμερα το όνομα του προφήτη Ηλία, του Ήλιου που κατά πανάρχαιη παράδοση έχει το ναό του πάντα στις ψηλότερες κορφές, σε φυσικές ή τεχνητές πυραμίδες που αναπαριστούν το τεράστιο σύμβολο της φωτιάς και των ηλιακών ακτίνων, το τέλειο σχήμα του πυρός.


Αναφορές υπάρχουν στον Λουκιανό (ΙΚΑΡΟΜΕΝ, 19), στον Στράβωνα και στον Παυσανία (Γ 20) ο οποίος γράφει : «Άκρα δε του Ταϋγέτου Ταλετόν υπέρ Βρυσέων ανέχει. Ταύτην Ηλίου καλούσιν ιεράν και άλλα τε αυτόθι Ηλίου θύουσι και ίππους. Το δε αυτόν και Πέρας οίδα θύειν νομίζοντας». Ο Ραγκαβής αναφέρει, πως στην ψηλότερη κορυφή του όρους, με το όνομα Ουραμίδα, υπήρχε Ναός του Απόλλωνα.
Κλείνοντας για τον Ταύγετο, θα δούμε το υπερθέαμα της πελώριας σκιάς που αποτυπώνει η πυραμίδα του!

Τα τρία πυραμιδοειδή σχήματα:

Ένα ισόπλευρο τρίγωνο δείχνει στη δύση όταν λίγο πριν ανατείλει ο ήλιος, οι ακτίνες του διαθλώμενες πίσω από τον Πάρνωνα στα 2407 μ. σχηματίζουν ψηλά το είδωλό της, σε ένα ουράνιο τρίγωνο που βλέπει προς τις Πλειάδες (να σημειώσουμε ξανά πως η Ταϋγέτη είναι μυθολογικά μία από τις Πλειάδες). Στην αρχαιότητα ο Αναξίμανδρος, μας λέει ο Κικέρων, είχε στήσει αστεροσκοπείο στην κορυφή του βουνού και μελετούσε τις κινήσεις των άστρων. Με αυτό το πρώτο «γκρίζο, ισόπλευρο τρίγωνο στον ουρανό» συνδέεται και ένα αμνημονεύτων χρόνων παραμύθι για τον σοφό νομοθέτη της Σπάρτης Λυκούργο που έβαλε έναν γρίφο στους Λακεδαιμόνιους νέους να του βρουν την ακριβή στιγμή της ανατολής του ήλιου και που είχε σαν αποτέλεσμα την κατάργηση του φοβερού εθίμου της ρίψης στον Καιάδα των αδύναμων βρεφών και των γέρων.

Το δεύτερο, εντυπωσιακό τρίγωνο είναι αυτό που βουτάει στα νερά του Μεσσηνιακού κόλπου, τις ώρες της ανατολής. Το τρίτο, το τρίγωνο του Ηλιοβασιλέματος πέφτει στην άλλη πλευρά, στον λακωνικό κάμπο όταν το κοκκινωπό φως σχηματίζει τέλεια ευθεία γραμμή που εδράζει στην κορυφή της πυραμίδας. Το υπερθέαμα του Ταϋγετου δε σταματά εδώ. Το πιο ανεξήγητο φαινόμενο είναι η ίδια η κατασκευή της πυραμίδας, αν είναι έργο φυσικό ή παρέμβαση του ανθρώπου, αφού υποψιάζουν, όχι μόνο το αφύσικα τέλειο σχήμα της αλλά και η εμφανής οριζοντίωση της βάσης της, που δείχνει να έχει περάσει από ανθρώπινα χέρια, αφού από κει και πάνω το πέτρωμα και το χώμα αλλάζουν, σμιλεύονται και ισιώνουν για να φτιάξουν το ισόπλευρο τρίγωνο. Αν η πυραμίδα είναι τεχνητό κατασκεύασμα, η δόξα της εντείνεται και αφήνει να εννοηθούν αρχαίες τελετουργίες και πρόθεση ιερατική. Από την πολύτιμη πηγή του Παυσανία γνωρίζουμε ότι σε πολύ παλιά χρόνια, οι Λακεδαίμονες θυσίαζαν λευκά άλογα (ηλιακό σύμβολο) στην απόληξή της. Το όνομα της ψηλότερης κορφής του βουνού το αποκαλούσαν Ταλετόν ή Ταλητόν, λέξη ίδιας ρίζας με την Τελετή, την ιεροπραξία, τη θυσία. Οι Ορφικοί, αυτοί οι μυστικιστές της αρμονίας, που γνώριζαν περισσότερα και από όσα συναρπαστικά κατέγραψαν, θεωρούσαν τη γεωπυραμίδα του Ταϋγέτου ιερή, Πύλη κοσμική, μέσα από την οποία η ουράνια Αρμονία και το αείζωον φως κατέρχονται στον κόσμο. Και το επίσης, εύγλωττο όνομα της περιοχής, αφήνει να εννοηθεί πως η πυραμίδα στη κορυφή ήταν κέντρο ύπαρξης και ορισμός για τον γύρω κόσμο. Λακωνία, με το πρώτο συνθετικό, λας, να σημαίνει λίθο και το δεύτερο –κωνία,να δείχνει το κωνικό, πυραμιδοειδές σχήμα στην κορφή. Λακωνία, η χώρα του κωνικού λίθου, ιερή τοποθεσία του Ήλιου και πύλη κοσμική για το φως. Καθόλου παράξενο που σαν και σήμερα, κάθε χρόνο, η λατρεία αναζωπυρώνεται στο ίδιο σημείο.Το τρίτο και καλύτερο το αφήσαμε για το τέλος… είναι ο Μεγαλοπρεπής Όλυμπος!

Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά για τον Όλυμπο, το βουνό των δώδεκα θεών και των εννέα μουσών! Ο θρόνος του Δια (Στεφάνι), δεσπόζει στο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας στα 2909 μ., με την κορυφή του Μύτικα να κατέχει τα πρωτεία στα 2917 μ. Με το πρόσωπο του Δία να δεσπόζει αγέρωχο μέσα στους αιώνες!


Όποιος βρεθεί στην περιοχή του Ολύμπου, θα αντικρίσει το εκπληκτικό αυτό φαινόμενο. Κάθε πρωί με την ανατολή του Ηλίου, οι σκιές που δημιουργούνται στην κόψη του βουνού, απεικονίζουν το πρόσωπο του Δία με όλα τα χαρακτηριστικά του. Είναι ένα γεγονός , το οποίο όλοι οι κάτοικοι των γύρω χωριών του Ολύμπου γνωρίζουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Η τοποθεσία αυτή, έχει ονομαστεί «Ο θρόνος του Δία».
«Ελληνική σημαία στον Μύτικα, Όλυμπος».


agnosto

Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου