Σάββατο, 19 Δεκεμβρίου 2015

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι γνώριζαν το άστρο Algol και κατέγραφαν τις περιοδικές εκλείψεις του -

Γράφτηκε στην Ιερατική και αν και τμήματά του έχουν φαγωθεί από τα μυρμήγκια, είναι ένα πολύ πολύτιμο αρχαίο έγγραφο.

Ο πάπυρος περιείχε τρία ξεχωριστά βιβλία που ασχολούνται με την αστρονομία. Ένα από τα βιβλία ήταν το «Ημερολόγιο του Καΐρου», που χρονολογείται μεταξύ 1244 - 1163 π.Χ., περιέχει πληροφορίες για τις θεότητες, που ταυτίζονται με συγκεκριμένα άστρα και που τώρα αποκαλύπτει ένα αρχαίο αστρονομικό μυστικό.


Algol: Το όνομα του σημαίνει «δαίμονας» στα αραβικά και, καθόλου τυχαία, το «άστρο του Δαίμονα» έχει ταυτισθεί με την μαγεία ανά τους αιώνες. Στο παρελθόν ερευνητές είχαν υποστηρίξει ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι παρακολουθούσαν τον Αλγκόλ και τις εκλείψεις του, αλλά ήταν δύσκολο να το αποδείξουν. Μια νέα όμως ανάλυση του αρχαίου αιγυπτιακού ημερολογίου έρχεται να δώσει νέα επιχειρήματα γι' αυτόν τον ισχυρισμό.


Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι, με επικεφαλής τον δρ Σεμπάστιαν Πορσέντου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση «PLoS OΝΕ», αναφέρουν ότι ο Αλγκόλ ταυτίζεται με τον μυθικό Ώρο και ότι οι κινήσεις αυτού του θεού, όπως καταγράφονται στα αρχαία κείμενα, σχετίζονται με τις περιοδικές αλλαγές στη φωτεινότητα του εν λόγω άστρου. Ανάλογα με τις αυξομειώσεις του φωτός του, οι αρχαίοι Αιγύπτιοι θεωρούσαν ότι η τύχη τους θα είναι καλή ή κακή.


Οι φινλανδοί ερευνητές επισημαίνουν ότι, με βάση τις αρχαίες περιγραφές, το «Ημερολόγιο του Καΐρου» αποτελεί την παλαιότερη στον κόσμο καταγραφή της ανακάλυψης ενός μεταβλητού αστέρα.

«Θα είχα σοβαρές αμφιβολίες αν κάποιος, για παράδειγνμα, ισχυριζόταν πως η Βίβλος περιέχει πληροφορίες για ύπαρξη νερού στον 'Αρη. Όμως τα αρχαία αιγυπτιακά κείμενα όντως περιέχουν αστροφυσικές πληροφορίες για τον Αλγκόλ. Δεν αποτελεί έκπληξη πάντως που υπήρχαν και συνεχίζουν να υπάρχουν τόσοι σκεπτικιστές περί αυτού», δήλωσε ο ερευνητής Λάουρι Γιέτσου. - See more at:
thecuriosityofcat

Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...!


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου